Odżywianie źródłem sukcesów juniorów Odry?

Odra Opole od zawsze słynęła z doskonałej pracy z młodzieżą. Wystarczy wspomnieć chociażby kilka najważniejszych sukcesów na arenie ogólnopolskiej tj. mistrzostwo Polski juniorów z 1972 roku czy srebrny krążek z 1968, 1976 oraz 1981. Być może jednym ze źródeł sukcesów była...odpowiednia dieta młodych piłkarzy. Dla klubu priorytetem było zadbanie o sportowców z wszystkich grup wiekowych, jednak to młodzieżowcy mogli liczyć na solidną porcję obiadową. Przypomnijmy, że "niebiesko-czerwoni' w czasach minionej epoki otrzymywali tzw. talony na dożywianie, które realizowali najczęściej w barze "Krówka" mieszczącym się przy ul. Krakowskiej.


W naszym archiwum odnaleźliśmy fotografię przedstawiającą juniorów Odry podczas wspólnego posiłku. Na zdjęciu widoczni są młodzi piłkarze wśród których rozpoznaliśmy późniejszego znakomitego napastnika - Alfreda Bolcka. "Ferrari" jak mawiali na Bolcka koledzy, ubrany jest w klubowy dres z numerem 2, zajadająz zapewne pyszny rosół z kury.

Więcej archiwalnych zdjęć juniorów Odry znajdziecie tutaj.

Archiwalne zdjęcia

Facebook

CPR certification onlineCPR certification onlineCPR certification online